Syrebomber dukkede op under sneen
Det var lidt af en opdagelse ejendomsfunktionær Dan Koustrup gjorde sig, da han mandag morgen ryddede op efter snefaldet i et boligkvarter på Bybakken i Græse Bakkeby. Under tøsneen stødte han på 8-10 flaskebomber.
Heldigvis for ham var bomberne sprængte, men de vækker alligevel bekymring.
"Jeg gik og ryddede op med en kollega, da jeg fandt to sprængte sodavandsflasker. Jeg tænkte først, at det nok bare var en kineser, der var skyld i skaderne, men da jeg så senere fandt en syredunk med en sølvpapirskugle i bunden, var jeg ikke i tvivl om, at det var syrebomber, og de er ekstremt farlige," siger Dan Koustrup.
Han fortæller, at der går mange børn rundt i området og samler flasker for at få lidt ekstra lommepenge, og Dan tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis et barn havde fået fingre i flaskerne med syre:
"Jeg tror det er de unge drenge, der går og eksperimenterer. Jeg håber bare, at forældrene vil tage fat i dem inden det går galt."
Tilkalder bombefolk
Palle Jørgensen, politikommissær og vagtchef hos Nordsjællands Politi, deler bekymringen:
"Syrebomber skal man holde fingrene langt væk fra. Hvis nogen ser én, er det vigtigt, at de straks går væk fra flasken og ringer til politiet. Vi tilkalder så bombeeksperter, for vi tør ikke selv risikere noget. De kan sprænge hvert øjeblik. Eksplosionen giver et højt brag og jeg er ret sikker på, at der er tale om drengestreger, men drengene tænker tydeligvis ikke over konsekvenserne."
Risikerer at blive vansiret
Beredskabsstyrelsen har lavet en række kontrollerede prøvesprængninger, der viste, at væsken i flaskerne ved eksplosionen bliver slynget ud i en radius af helt op til 25 meter. Det afskrækker dog ikke de unge. Beredskabsstyrelsen fortæller, at fænomenet med flaskebomber bliver større og større. Derfor advarer Gitte Felding, kemiker hos Kemisk Beredskab, nu på det kraftigste mod at eksperimentere med flaskebomberne:
"Syrebomber er rigtig farlige. Når man blander en syre med f.eks. en lille kugle sølvpapir i en plastikflaske, udvikler det en giftig gas, som danner overtryk i flasken. Pludselig sprænger den og selve eksplosionen er farlig i sig selv, men man kan også få det ætsende indhold på sig. Det kan ætse gennem tøjet og ind i huden, og får du dét i øjnene, kan du i værste fald blive blind."
Bomben ligner røg i en almindelig sodavandsflaske. Den ser måske ufarlig ud, men får du den ætsende blanding i ansigtet, risikerer du at blive vansiret, oplyser Beredskabsstyrelsen. Politiet råder alle til at holde fingrene væk fra de oppustede flasker og ringe 112, hvis man gør et fund som Dan Koustrup.