Læge tiltalt for seksuelle krænkelser af patienter: »Jeg har nok ikke været den bedste afkoder«

I dag begyndte retssagen mod den 30-årige mandlige læge, som er tiltalt for at have begået seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser mod patienter på Viborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Artiklens øverste billede
Ifølge anklageskriftet skulle overgrebene være begået i januar 2022 på Viborg Sygehus og i marts på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix

I dag startede retssagen mod den 30-årige læge, som er tiltalt for at have begået en række seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser mod patienter i perioden 14. januar til 20. marts i år. 

I en retssal fyldt til randen af journalister og tilhørende blev den tiltalte ført ind af kriminalforsorgen. Han smilede venligt og nikkede anerkendende til tilhørerrækkerne og forsøgte at kramme sine forældre, men krammet blev standset af politiet, da han ikke må have kontakt til tilhørende. 

Tiltaltes forsvarer, Karoline Døssing Normann, anmodede indledningsvist om navneforbud i sagen, da hun anser det som en unødvendig krænkelse af sin klient på nuværende tidspunkt. Et par journalister protesterede, og dommeren valgte ikke at imødekomme forsvarerens anmodning med begrundelsen at overgrebene fandt blev begået som led i et offentligt hverv. 

Navneforbuddet inkluderer ikke blot tiltaltes navn, men også stilling, bopæl og andre oplysninger, som vil kunne identificere vedkommende. 

Ikke normalt at straffe læger

Anklager, Rosa Pape, valgte - lidt utraditionelt - at forelægge sagen forud for vidneafhøringen, for at gøre særlig opmærksom på de forhold, der skal vurderes i denne sag. 

»Vi straffer normalt ikke læger for at foretage lægefaglige undersøgelser. Vurderingen i denne sag er spørgsmålet om, om der har været tale om lægefaglige forsvarlige og nødvendige undersøgelser - altså om tiltalte har brugt eller misbrugt sin autoritet som læge til at opnå adgang til seksuelle krænkelser« siger anklager, som samtidig fortæller, at der er indkaldt læger som vidner til at besvare nogle af de lægefaglige spørgsmål. 

»At krænke blufærdigheden er hverdagskost for læger, men blufærdighedskrænkelse affødt af tillid og den adgang, man har som læge er en grov tilsidesættelse af sine lægefaglige forpligtelser,« slutter hun forelæggelsen. 

At krænke blufærdigheden er hverdagskost for læger, men blufærdighedskrænkelse affødt af tillid og den adgang, man har som læge, er en grov tilsidesættelse af sine lægefaglige forpligtelser.

Rosa Pape, anklager

Flere krænkelser

Tiltalte har siden 24. marts i år siddet varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for at have misbrugt sin stilling som læge og for at have krænket to kvindelige patienter seksuelt og have krænket en tredje kvindes blufærdighed. 

I slutningen af november kom det frem, at han er tiltalt for endnu et overgreb på en fjerde kvinde. Anmeldelsen kom på baggrund af presseomtale af sagen, oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Overgrebene blev ifølge anklageskriftet begået i januar 2022 på Viborg Sygehus og i marts på Aarhus Universitetshospital i Skejby i forbindelse med undersøgelse af patienterne. Det fjerde overgreb er ifølge tillægsanklageskriftet foregået den 20. januar i år på Regionshospitalet Viborg, hvor lægen angiveligt under en undersøgelse krænkede kvindens blufærdighed ved at befamle hende.

Ifølge anklageskriftet skulle han have misbrugt sin stilling som læge til at gennemføre en vaginale- og rektale undersøgelser samt beføle patienter på brysterne. 

»Måske har jeg været lidt for kæk«

Det lå ikke altid i kortene, at tiltalte skulle være læge. Som tidligere elitesportsudøver drømte han om at gøre det til sin levevej, men skader satte en stoppe for de drømme. I stedet drømte han om at hjælpe folk, og brugte lang tid på at forbedre sine karakterer, så han kunne komme ind på medicinstudiet. 

Han knoklede sig gennem studiet og brugte sin lange studietid på at finde ud af hvilken lægefaglig retning, han ville gå. 

»Er du god til at afkode mennesker?« spurgte anklageren. 

»I den tid jeg har siddet varetægtsfængslet, har jeg tænkt over min rolle som læge, og om der har været noget galt med den. Som person er jeg meget udadvendt, positiv og glad for at have kontakt med mennesker. Den version har jeg måske taget for meget med ind i mit arbejde. Jeg trådte ud af den klassiske lægerolle,« siger tiltalte i sin forklaring. 

»Jeg har selv dårlig erfaring med kolde læger. Jeg vil gerne afdramatisere det at gå til lægen og skabe en tryghed og en spøgefuld stemning på en varm måde. Jeg har derfor prøvet at være varm og jovial. Set i bagklogskabens lys ville jeg gerne have været mere professionel. Jeg er en meget udadvendt type, og jeg har måske taget lidt for meget af det med ind i min rolle som læge. Måske har jeg været lidt for kæk og smart som læge,« siger tiltalte.

»Har du været god til at aflæse dine patienter?«

»Eftersom jeg sidder her, har jeg nok ikke været den bedste afkoder. Jeg skulle nok ikke have taget min personlighed så meget ind i mit job. Det er i hvert fald noget jeg vil tage til efterretning, hvis jeg får lov til at være læge igen,« fortæller han og forklarer, at det altid har været en del af sin omgangsform at være på den måde. 

Ifølge anklageskriftet skulle den 30-årige læge blandt andet have gennemført en vaginal undersøgelse og presset sit underliv mod patientens hånd i forbindelse med en undersøgelse af en skade på knæ og ankel. Genrefotos fra Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Grundige undersøgelser

Anklageren indleder med at stille spørgsmål til anklageskriftets første to forhold. I det første forhold skulle den tiltalte undersøge en patient i forbindelse med kontrol af en brækket fod. Patienten var også indkaldt som vidne til dagens retsmøde. 

Vidnet forklarede, at tiltalte under kontrollen skulle have befølt hendes bryst to gange oppe under kjolen og stukket fingrene ned i hendes trussekant for at tjekke hendes puls. 

Hun fandt episoden grænseoverskridende og ubehagelig og efter lidt betænkningstid anmeldte hun episoden til politiet. 

I sagens anden forhold skulle patienten angiveligt have gennemgået et fald i et fitnesscenter. Ifølge tiltalte ankom patienten til sygehuset i ambulance i store smerter. Tiltalte og en sygeplejerske klippede patientens træningsbukser op for at tilse det skadede område på underkroppen. I den forbindelse har patienten følt, at der blev kigget ”op i hende”.

Som ung læge skal man tænke bredt, vi laver nok en bredere vifte af undersøgelser for at sikre patienten.

Tiltalte

Efterfølgende foretog tiltalte sin konsultation, som indbefattede en grundig undersøgelse af hele kroppen. Han mistænkte indre blødninger og foretog derfor en rektalundersøgelse. 

»Jeg henledte mine tanker på nerveskader og indre skader i lænderyggen. Jeg lavede undersøgelsen for at af- eller bekræfte nerveskader eller indre skader af anden karakter,« fortæller tiltalte. 

Tiltalte huskede, at patienten viste en personlig interesse for ham ved blandt andet at spørge ind til hans navn. Han spurgte ligeledes patienten ind til hendes privatliv, fordi han ville sikre sig, at hun havde nogle til at tage sig af hende, når hun blev udskrevet. 

Det er tiltaltes overbevisning, at uformelle samtaler affødt af lægelige spørgsmål er helt normalt i faget. 

»Det er jo vigtigt for os at vide, om der er nogen, der kan sørge for patienten derhjemme, når man kommer hjem med krykker og så videre. Det kan måske opfattes som om, jeg spørger ind til personlige forhold, men det er noget, vi skal vide,« siger han. 

»Vi havde en kort snak om, at hun ikke har været så heldig med mænd. Det er noget, hun fortæller. Hun spørger også ind til mig, og jeg fortæller lidt om mig selv, uden at gå alt for meget i detaljer. Det synes jeg også er fair nok. At man har et læge-/patientforhold undervejs, så patienten føler, det er rart at være der (på sygehuset). Jeg forsøger at holde en kammeratlig tone, og jeg følte ingen negativitet på dagen fra hendes side.« 

Efter patientens udskrivelse modtog han anmodninger på diverse sociale medier. 

»Som jeg husker det, svarer jeg ikke til at starte med. Det er jo et afsluttet kapitel. Men jeg er ikke typen, der er en kold skid, så på et tidspunkt svarer jeg på en af hendes anmodninger. Hun skriver hun og spørger ind til nogle ting. Jeg kan ikke huske det nøjagtigt.«

Politiet har forsøgt at genskabe samtalerne, men flere af beskederne er gået tabt.

Samtalen handler blandt andet om undersøgelsen, og tiltalte skriver til patienten, at behandlingskvaliteten kommer til at falde fremover efterfulgt af en blinkende smiley. Patienten spørger, om han blev færdig med sine undersøgelser og herefter slutter samtalen. 

Tiltalte nægter at skulle have været i berøring med hende med sit lem, som det står skrevet i anklageskriftet. 

»Som ung læge skal man tænke bredt, vi laver nok en bredere vifte af undersøgelser for at sikre patienten. Jeg kan godt se, at du vil lede mig i retning af, at der er begået fejlskøn,« siger tiltalte rettet mod anklageren.

»Det kan godt være, at jeg har foretaget undersøgelser, som en erfaren speciallæge ikke ville have gjort, men jeg foretog de undersøgelser, som jeg skønnede nødvendigt i situationen, men jeg har ikke været i berøring med hende med mit lem,« forklarer han.

Retsmøderne er berammet til 13., 14., 20 og 21. december ved Retten i Aarhus. 

Tiltalte har ladet sin varetægtsfængsling løbe frem til, at der er faldet dom i sagen. 

Retsmødet i morgen er afsat til vidneafhøringer, mens 20. december er afsat til vidneafhøringer, dokumentation af skrift materiale, videoovervågning samt anklager og forsvarers procedure. Der forventes at falde dom 21. december. 

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.