Straffen afsiges i dag: Vanvidsbilist har påført »astronomiske skader« på betjent og dømt skyldig i flere end 30 anklager

Den 21-årige vanvidsbilist, der påkørte en betjent i juni sidste år, blev dømt skyldig ved et nævningeting torsdag formiddag. Hvor mange år, han skal sidde i fængsel, vil efter planen blive offentliggjort senere i dag, fredag.

Artiklens øverste billede
Senere i dag vil strafudmålingen efter planen blive afsagt. Anklageren går efter fem års fængsel. Foto: Sisse Dupont.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Efter omkring ti retsmøder har et nævningeting ved Retten i Aarhus fundet den 21-årige MT skyldig i den meget omtalte sag om vanvidsbilisme, hvor den dømte blandt andet torpederede en betjent i tjeneste. Betjenten overlevede, men blev invalideret for livet.

Dommen var klar: Skyldig i 35 ud af 38 forhold. I dag bliver det offentliggjort, hvilken straf den 21-årige mand skal idømmes. Anklageren går efter fem år, imens forsvarsadvokaten ønsker en langt mildere straf til sin klient.

11 siders begrundelse

I retslokale 3 blev domsbegrundelsen op af dommer Henriette Holst torsdag formiddag. Tilhørere, journalister og den dømte spidsede ører fra start til slut - der var meget at forholde sig til, da de 11 sider og 38 forhold blev gennemgået.

De første 26 anklager mod den dømte drejede sig om hændelser, der var sket fra 6. august 2020 til 12. juni 2021. Disse forhold kredsede blandt andet om hærværk, tyveri, brud på færdselsloven og ulovlig tvang.

Tre af disse forhold blev han ikke kendt skyldig i - det drejede sig om ejerforholdene til en løsskudspistol samt to forhold vedrørende den dømtes bil.

MT sad stille og læste med, mens dommeren læste højt. Hendes stemme blandede sig med journalisternes hurtige hænder på tastaturerne.

Invaliderede betjent

Forholdene 27-37 drejede sig alle om aftenen 18. juni sidste år, hvor den 21-årige kørte vanvidskørsel og ramte den 32-årige politibetjent, Stefan Nymann. Påkørslen skete i krydset ved Åby Ringvej og Silkeborgvej i Aarhus V, da betjenten var ved at lægge stopsticks ud for at standse vanvidskørslen.

»Den tiltalte kørte ud i krydset for rødt lys og påkørte Stefan Nymann.. Det fremgår af videoen fra Teslaens (tilhørende et vidne, red.) frontkamera, at Stefan Nymann ved påkørslen blev slynget op i luften...« læste dommer, Henriette Holst, op og fortsatte:

»Det er bevist, at tiltalte efter påkørslen fortsatte sin kørsel gennem krydset og ud ad Silkeborgvej uden at stoppe op og hjælpe Stefan Nymann, selvom det var muligt uden særlig fare eller opofrelse for ham selv eller andre. Tiltalte har ved kørsel undladt at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed.«

Stefan Nymann blev alvorligt kvæstet; sammenfald i begge lunger, brud på hoften, hjerneblødninger, og nerver i hjernen blev beskadigede. Samme aften blev han hasteopereret i hjernen og lå derefter i koma i adskillige måneder. Da han endelig vågnede, konstaterede længerne varig hjerneskade og lammelse i højre side af kroppen.

Den 32-årige betjent, Stefan Nymann, inden påkørslen. Efterfølgende har organisationen Thin Blue Line indsamlet over to millioner til ham og hans familie. Foto: Screenshot fra Thin Blue Line Denmarks video

To millioner indsamlet

Til stede i retten var også den påkørte betjents hustru, Gitte Nymann, som har fulgt retssagen tæt. Under dagens retsmøde sad hun helt stille og kiggede frem for sig sammen med de andre pårørende.

For få dage siden udsendte hun gennem en pressemeddelelse en tak for den støtte, som hun og Stefan Nymann har modtaget under hele retssagen. Politi-organisationen Thin Blue Line lancerede for lidt over en måned siden en stor indsamling til Stefan Nymann. Siden da er der blevet indsamlet over to millioner kroner.

»At mærke, hvordan ens netværk rykker tættere sammen, og hvordan mennesker, som vi slet ikke kender, lever med og ønsker os det bedste – det er stort. De åndehuller, vi har oplevet, og de håb, vi har for fremtiden, er i høj grad båret af denne støtte,« lød det blandt andet fra Gitte Nymann i pressemeddelelsen.

Anklager tog ordet

Dagens retsmøde cirkulerede om skyldsspørgsmålet samt procedurer fra forsvarer Tobias Engby og anklager Bjørn Fogh Sørensen angående strafudmålingen.

Da anklageren stillede sig op for at starte, henvendte han sig direkte til nævningene.

»Der er ingen tvivl om, at dette er en alvorlig sag, der har haft enorme konsekvenser. Vi ser heldigvis ikke ret mange af den slags i Danmark,« begyndte anklager Bjørn Fogh Sørensen.

»Han har udvist foragt for sine medmennesker, han har udøvet vold mod andre, han har opført Nymann astronomiske skader. MT er vanvidsbilist, og det skal straffes hårdt.«

Anklager Bjørn Fogh Sørensen

Han lagde tung vægt på vanvidsbilismen og på et udspil, som blev vedtaget i Folketinget tilbage i marts 2021 om skærpelse af vanvidskørsel. Denne lov gør muligt at forhøje straffen med 100 procent, hvis der er tale om uagtsom, betydelig legemsbeskadigelse i forbindelse med kørslen.

»Den her sag er bulls eye i forhold til, hvad Folketinget gerne ville skærpe.«

Fem års fængsel

»MT satte sig ud over et hvert tænkeligt hensyn i den her sag. Han tænkte kun på sig selv. Han opførte sig urørlig og udødelig. Det her er begået uprovokeret mod en tjenestemand i funktion. Der er tale om uoprettelige skader - og det er begrænset, hvad der er udsigt til af bedring (for Stefan Nymann, red.),« fortsatte anklageren.

Han mente, at straffen burde lyde på fem års fængsel.

»Han har udvist foragt for sine medmennesker, han har udøvet vold mod andre, han har opført Nymann astronomiske skader. MT er vanvidsbilist, og det skal straffes hårdt.«

MT, der var iført en grå skjorte og mørke bukser, fortrak ikke en mine under anklagerens procedure. Kun når han fik øjenkontakt med den håndfuld af tilhører, der var kommet for at støtte ham, smilede han en smule.

Forsvareren forsvarer

»Det er min opfattelse, at man ikke bare kan kigge på dele af forløbet (i forbindelse med påkørslen af Stefan Nymann, red). Vi må kigge på det samlet. Det strækker sig lige over tre minutter,« sagde forsvarsadvokat, Tobias Engby, da det blev hans tur til at tale til nævningene.

»Den endelige straf, man skal lande på, er efter min mening to år og seks måneders fængsel.«

Den dømte kiggede på sin forsvarer under det meste af proceduren. Han vippede en smule på sin stol, men gjorde ellers ikke megen væsen af sig.

»Det er heller ikke helt irrelevant at tage med, at MT ikke tidligere er straffet for hensynsløs kørsel,« tilføjede forsvareren.

Tobias Engby satte sig ned igen, og dommeren kiggede på den 21-årige og spurgte, om han ønskede at tilføje noget til retten.

»Nej, jeg føler, min advokat har været meget grundig om det hele,« svarede han.

»Godt arbejdslyst, tøser«

Så snart dommer og nævninge havde forladt retslokalet, begyndte tilhørerne også at bevæge sig. Det bragte lidt postyr med sig, fordi MT’s bror og andre tilhørere gerne ville blive i retslokalet og tale med ham og hans forsvarer.

»Forsvareren kan du tale med udenfor,« bemærkede en betjent og viste dem mod udgangen.

En af vennerne råbte, så det rungede på gangen udenfor lokalet:

»Hold hovedet højt elskede bror.«

Da MT derefter skulle føres ud af et par betjente, kiggede han på rækken af syv-otte journalister i forbifarten.

»God arbejdslyst, tøser,« sagde han med et kækt, lille smil og rettede øjnene mod udgangen.

For en god ordens skyld; det 38. forhold handlede som den eneste anklage om handlinger efter 18. juni. MT blev kendt skyldig for at have sagt »du er et fucking svin« til en betjent, mens han sad i arresten og afventede retssagen.

Strafudmålingen vil efter planen blive afsagt fredag klokken 13.00, hvor Lokalavisen Aarhus er til stede i retssalen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.