Efter flere tyverier: Rema 1000 i Brabrand tager nyt "våben" mod tyve
Antallet af butikstyverier er de seneste måneder eskaleret hos Rema 1000 på Stenbækvej i Brabrand, og det får købmanden til at tage nye metoder i brug for at stoppe tyvene.

Butikstyverier er ikke en ny tendens hos Rema 1000 i Brabrand.
»Alle butikker er vel altid ramt af tyveri på den ene eller anden måde. Vi har selvfølgelig været ramt af rapserier og tyverier, som man nu engang er,« som købmand Mads Veirup selv formulerer det.
Det er mine penge. Det er mig, der tager tabet, det er ikke Rema 1000.
Men i løbet af de seneste måneder har han konstateret, at tyverierne er sket oftere, og der er ikke længere kun tale om rapserier, hvor en person skynder sig ind i butikken for at snuppe en pizzasnegl og en sodavand. Det er blevet mere systematisk og professionelt.
»Specialt de seneste tre måneder er det eskaleret. Vi har set flere tegn på, at der er blevet stjålet fra butikken, og vi har på overvågningen kunnet se folk komme ind og fylde i kurve og vogne og så gå ud gennem indgangen,« fortæller købmanden, der også selv har taget flere butikstyve på fersk gerning.
Udviklingen ærgrer Mads Veirup, der i tre år har været købmand i Rema 1000-butikken på Stenbækvej i Brabrand, som er et franchisekoncept.
»Så det er mig, det går ud over, når vi rammes af butikstyverier. Det er mine penge. Det er mig, der tager tabet - det er ikke Rema 1000,« fortæller han.
Monterer udgangsalarm
Derfor har Mads Veirup nu taget konsekvensen ved at iværksætte en række tiltag. Han har lavet aftaler med butiksdetektiver, som på ukendte tidspunkter vil gå ture i Rema 1000 for at holde øje med mistænkelige personer, og så er der blevet foretaget et par ændringer i butikken for at forebygge tyveri.
Det er således kun muligt at gå ud af butikken, hvis man har været forbi kasselinjen, da indgangsdøren kun kan åbnes udefra. Derudover er der i indgangen blevet monteret en udgangsalarm, som går i gang, hvis man benytter døren som udgang.
»Alarmen går eksempelvis i gang, hvis en person åbner døren udefra, imens en anden person smutter ud,« forklarer Mads Veirup, der ærgrer sig over, at det er en nødvendighed at indføre de nye tiltag, da han ønsker, at butikken skal opfattes som områdets lokale nærbutik med en tæt relation til kunderne.
»Vi gør noget for at forankre os lokalt og lære vores stamkunder at kende. Jeg vil blive meget ked af, hvis vi bare bliver en butik, hvor man kommer for at handle,« fortæller købmanden, der med hensyn til de nye tiltag i butikken kun har mødt forståelse fra kunderne.
Politiet oplever
Det er ikke kun i Rema 1000 på Stenbækvej, at der i løbet af de seneste måneder har været en stigning i antallet af butikstyverier. Også Føtex i City Vest er hårdt ramt af butikstyverier, skriver det lokale onlinemedie Vores Brabrand.
»Der er stjålet for et virkelig stort beløb i de seneste tre måneder. For eksempel er det hele hylder af spiritus, der bliver ryddet. Jeg kan mærke, at tyverierne dræner mig og mit personale for kræfter,« fortæller varehuschef Niels Gårde til Vores Brabrand.
Vicepolitiinspektør Martin Rasmussen fra Østjyllands Politi oplyser dog til Lokalavisen Aarhus, at politiet ikke oplever en stigning i antallet af butikstyverier. Faktisk er det modsatte sket.
»Vi ser ingen stigning i øjeblikket. Der er faktisk sket et fald. Da alt var corona-nedlukket, og det kun var supermarkederne, der holdt åbent, så vi en stigning i antallet af tyverier hos dagligvarebutikkerne. Men i takt med, at butikkerne er åbnet, er den tendens normaliseret,« fortæller Martin Rasmussen.