Mystisk tyveri af bogautomat i Lime

En tung bogautomat tilhørende Syddjurs Bibliotek er forsvundet fra Dagli’Brugsen i Lime. Det skete i butikkens åbningstid uden nogen så det.

Artiklens øverste billede
Er der tale om gemene drengestreger? Bogautomaten fjernet fra indgangspartiet til Dagli’Brugsen i Lime. Foto: Syddjurs Biblioteker

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men faktum er, at en tung bogautomat tilhørende Syddjurs Kommune forleden blev bortført fra dens faste holdeplads, i indgangspartiet til Dagli’Brugsen i Lime.

Syddjurs Kommunes biblioteksvæsen forsøger at betjene landdistrikterne bedst muligt, og her spiller bogautomaten en afgørende rolle, som den gør det i andre byer.

De borgere, der bor i området kan i bogautomaten hente og aflevere bøger og andre materialer, som de låner af biblioteket.

Automaten består af en touchskærm, en scanningsplade, en printer til kvitteringer og en computerenhed, der styrer det hele.

Jeg kan ikke regne ud, hvad man skal bruge en brugt bogautomat til. Den har nemlig ikke rigtig nogen værdi, når man kigger på, hvad maskinens dele består af.

Claus Gustav Pettersson, leder af Syddjurs Bibliotek.

Det at automaten i sig selv ikke udgør nogen særlig værdi og at der ingen persondata ligger på enheden gør imidlertid dens forsvinden endnu mere mystisk, noterer Syddjurs Kommunes Biblioteker.

»På bibliotekets netværk kan man se, at den sidst har været online torsdag den 15. juli omkring klokken 19. Man kan desuden se, at den kortvarigt har været online igen i den seneste uge, hvor gerningsmændene sandsynligvis har forsøgt at starte automaten op.,« oplyser Syddjurs Kommunes Biblioteker.

Meldt til politiet

Bogautomatens forsvinden er meldt til politiet, som er i gang med at undersøge sagen nærmere. Alligevel er der et spinkelt håb om at få automaten tilbage.

»Jeg kan ikke regne ud, hvad man skal bruge en brugt bogautomat til. Den har nemlig ikke rigtig nogen værdi, når man kigger på, hvad maskinens dele består af. Derfor kan jeg godt drømme om, at der er tale om drengestreger, og at nogen skulle få dårlig samvittighed og levere maskinen tilbage,« siger leder af Syddjurs Bibliotek, Claus Gustav Pettersson.

En ny automat koster en del penge, og det betyder desværre, at der ikke i den nærmeste fremtid er udsigt til en ny bogautomat i Lime. Af samme årsag hører biblioteket meget gerne fra borgere, der kan have set eller hørt til noget om hændelsen.

De små oaser

Det at være synlig og tilgængelig i landdistrikterne har længe været en af Syddjurs Biblioteks fokusområder under Claus Gustav Petterssons auspicier, og derfor bekommer tyveriet ham ikke vel.

»Vores bogautomater og vores bogbus, som vi kalder Det Rullende Bibliotek, er vores måde at være tilstede for alle kommunens borgere og ikke kun dem, som befinder sig i de lidt større byer, som har et decideret bibliotek. Derfor er det også brandærgerligt, at vi har mistet vores automat i Lime, for nu kommer vi til at have en udfordring med at være til stede derude i den nærmeste fremtid,« siger Claus Gustav Pettersson.

Også Ellen Aarrebo Jensen, Ådalens Distriktsråd (Landsbyklyngen Liv i Ådalen), er gram i hu over tyveriet:

»Det, at vi har en bogautomat og får besøg at bogbussen i Ådalen er med til at gøre det til et attraktivt sted at bo. Mange borgere herude kommer ikke til de større byer dagligt, og derfor er bibliotekets tilbud med til at give frihed til fx de ældre borgere, som ved bogautomaten kan låne en bog, når de alligevel er nede at handle i den lokale brugs. Jeg håber meget, at automaten dukker op.«

Benyt det rullende

Indtil Dagli’Brugsen i Lime igen får en bogautomat, kan man benytte sig af Det Selvbetjente Rullende Bibliotek, som efter sommerferien igen begynder sin rute til blandt andet Ådalsskolen, hvor den holder hver onsdag.

Bibliotekets strategi om at være til stede lokalt er på det seneste kommet til udtryk i en ny bogautomat i Byens Hus i Mørke. Bogautomater finder man desuden på Rosmus Skole, Marienhoffskolen i Ryomgård, Dagli’Brugsen i Pindstrup og så - indtil for nyligt - i Dagli’Brugsen i Lime.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.