Stemningen på politigården er stadig trykket to uger efter påkørsel af ung betjent

På politigården i Aarhus sidder den tragiske ulykke stadig i kollegerne.

Artiklens øverste billede
En 20-årig mand er varetægtsfængslet i fire uger, fordi en dommer ved Retten i Aarhus fandt begrundet mistanke om, at det var manden, som førte bilen, der fredag den 18. påkørte og kvæstede en betjent i Aarhus. Arkivfoto: Øxenholt Foto

Fredag for to uger siden blev en 31-årig betjent fra Østjyllands Politi påkørt af en flugtbilist, da han stod klar til at lægge såkaldte stop sticks ud på kørebanen for at standse en bilist. Betjenten kom alvorligt til skade og blev kort tid efter ulykken lagt i kunstigt koma og opereret for flere hjerneblødninger.

På politigården sidder den tragiske ulykke stadig i kollegerne, fortæller Anita Frank, formand i Østjyllands Politiforening.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

»Det fylder fortsat meget, måske specielt for dem, der kender kollegaen godt, men også for dem, der var på stedet umiddelbart efter.«

Og det kan stadig mærkes på stemningen.

»Når man i en travl hverdag har øjeblikke, hvor der er tid til at snakke sammen og fordybe sig, så fornemmer man, at det ikke er helt så humørfyldt, som det plejer at være, når man går igennem gangene, fordi tankerne fortsat er temmelig fyldte. Vi plejer at være gode til at få et godt grin og en snak – også når der er sket alvorlige hændelser – men det er lidt anderledes nu, hvor det er en dygtig og vellidt ung kollega, som nogle er meget tæt på. Hverdagen går videre, og det er ikke sådan, at vi ikke løser det, vi skal, for det gør vi,« fortæller hun.

Når sådan noget her så sker, bliver kollegerne pludselig rigtig sårbare

Anita Frank, formand Østjyllands Politiforening.

Af hensyn til familien ønsker Østjyllands Politi ikke at oplyse noget om betjentens nuværende tilstand, men på politigården er der blandt kollegerne fortsat bekymring for kollegaen.

»Vi håber og beder til, at han må komme sig så skånsomt som muligt, og at han kan vende tilbage til livet før ulykken,« siger Anita Frank.

Man bliver sårbar

Lige efter ulykken måtte enkelte af kollegerne til den sårede betjent sygemeldes, men i dag er alle efter Anita Franks vidende tilbage på arbejde.

»Noget der slår mig, når jeg møder beredskabet, er, at de står meget stærkt sammen efterfølgende. De har haft et stort behov for at være tæt på hinanden. Der var nogle, som var hjemme nogle dage, men mit indtryk er, at de havde behov for at komme på arbejde igen og få snakket med hinanden,« siger hun.

Ulykken skete ifølge sigtelsen ved, at den 20-årige mand som førte flugtbilen, med høj fart kørte frem mod en betjent, der måtte springe for ikke at blive ramt. Herefter fortsatte den sigtede frem mod krydset med rødt lys, hvilket imidlertid ikke stoppede manden, som fortsatte og altså påkørte en 31-årig betjent.

Som ansat i politiet er man i berøring med mange alvorlige hændelser, og man er indstillet på, at det kan være farligt at gå på arbejde, forklarer Anita Frank.

»Det er ikke noget, der fylder, når man går på arbejde. Det ligger der bare.«

»Men når sådan noget her så sker, bliver kollegerne pludselig rigtig sårbare, forbi man spejler sig i det og reflekterer over, at det lige så godt kunne have været mig. Man bliver mindet om, at ”worst case” godt kan opstå,« fortæller Anita Frank, som har hørt mange give udtryk for, at det også har givet en reaktion hos familien, der er blevet ekstra bekymrede.

»Og så aftager det igen. Man kunne jo ikke være i det her job, hvis man var evigt bekymret. Men vi er lige blevet mindet om det. Man bliver sårbar, når det kommer så tæt på.«

Efter ulykken var der debriefing og der, hvor det har været nødvendigt, har der også været mulighed for individuel psykolog-hjælp.

Den sigtede 20-årige mand er varetægtsfængslet i fire uger, men nægter sig skyldig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.