Over hver femte løstansat i Aarhus Kommune har oplevet seksuelle krænkelser

Aarhus Kommune udvider trivselsundersøgelse for fastansatte på baggrund af resultaterne.

Artiklens øverste billede
Flere end hver femte løstansat i Aarhus Kommune har oplevet seksuelle krænkelser fra borgere. Det viser en undersøgelse udført for Aarhus Kommune. Arkivfoto: Ernst van Norde

Over hver femte løstansat i Aarhus Kommune har inden for det seneste år oplevet seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed - fra borgere.

Resultaterne kommer efter fra undersøgelse foretaget for Aarhus Kommune i løbet af maj om omfanget af seksuel chikane og uønsket seksuel opmærksomhed i Aarhus Kommune inden for det sidste år.

Stadsdirektør Niels Højberg i Aarhus Kommune understreger, at der ikke må være plads til adfærd af den slags i Aarhus Kommune.

»I Aarhus Kommune accepterer vi ikke krænkende handlinger. Det gælder seksuel chikane, vold, trusler, mobning, chikane og anden form for krænkende adfærd på arbejdspladsen. Det skal være sikkert og trygt at gå på arbejde, og vi skal behandle hinanden med respekt, anstændighed og ligeværdighed. Derfor er undersøgelsen et vigtigt input i vores løbende arbejde med forebyggelse, kultur og adfærd på arbejdspladsen,« siger stadsdirektøren.

1.048 svar

Undersøgelsen er blevet foretaget blandt løstansatte i Aarhus Kommune, som blandt andet tæller vikarer, tilkaldevikarer, studerende, praktikanter og medarbejdere med få timer om ugen.

Blandt de 1.048 løstansatte der har svaret på spørgeskemaundersøgelsen, har 5% af dem oplevet negative oplevelser fra ledere, kolleger og underordnede. Altså folk på arbejdspladsen.

Endnu slemmere står det til, når det omhandler borgerne. Her viser resultatet, at 22% - altså flere end hver femte - har haft negative oplevelser med borgere.

Med borgere er der tale om for eksempel pårørende, klienter, patienter, ældre, børn, unge, elever, forældre og samarbejdspartnere. Undersøgelsen viser ikke, hvordan tallene fordeler sig blandt de forskellige borgere.

Nedsættende

Måden, hvorpå de seksuelle krænkelser eller uønsket seksuel opmærksomhed har fundet sted, har været forskellige blandt de adspurgte. Der er dog en lille overvægt til hændelser, hvor nogen har talt nedsættende på en uønsket eller ubehagelig måde.

Fælles for langt størstedelen af de løstansatte, der i undersøgelsen har givet udtryk for at have haft en negativ oplevelse, er, at ni ud af ti af dem ikke har følt behov for hjælp fra arbejdspladsen. Her gemmer der sig dog en restmængde på 4%, som har udtrykt, at de ikke har fået den hjælp, de har følt behov for.

Aarhus Kommune har med baggrund i denne undersøgelse valgt, at den kommende trivselsmåling for alle fastansatte med flere spørgsmål omkring seksuel chikane og uønsket seksuel opmærksomhed.

jg

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.